Gratis bezorging

Vanaf € 100,-

30 dagen

Retourrecht

Klantenservice

0591 - 561908

Uw gratis cadeaubon is verzonden. Bekijk direct uw mailbox!
Plafondlampen topproducten

Plafondlampen

(14) Artikelen.
Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren

Plafondlamp

 

Ik herinner me nog goed dat we in het voorjaar van 1983 een ogenschijnlijk eenvoudige verhuizing hadden. Door recente gezinsuitbreiding was ons oude, knusse huisje te klein geworden. Toevallig kwam toen het vrijstaande huis aan de overkant vrij, dat vanaf het bouwjaar van rond 1910 bewoond was door een zeer teruggetrokken levende oude schooljuffrouw –bij iedereen in ons dorp bekend (bij de meesten berucht – ook bij mijn vrouw) als “juffrouw A”. Juffrouw A verhuisde naar het verzorgingshuis, en wij naar het “huis van juffrouw A”. Het huis van juffrouw A bracht ons geen geluk. De verhuizing zelf was al moeizaam. Op de dag van de verhuizing lieten buren, kennissen en familieleden zich niet onbetuigd en pakten alle – helaas niet ordelijk ingepakte - huisraad op om deze in het huis aan de overkant ergens neer te zetten: het duurde weken voordat alles weer een logische plek had.

Met zoveel extra handen kon ik wel vast beginnen om de lampen op te hangen. De huizen zijn van ongeveer hetzelfde bouwjaar, onder meer de oude plafondlamp uit het halletje van onze vorige woning zou mooi passen in de veel grotere entree van onze nieuwe woning. Maar door de grote werkhoogte, de ingewikkeldheid van de lampconstructie, de drukte en spanning rond de verhuizing en wie weet welke oorzaak nog meer: toen de plafondlamp bijna in volle glorie aan het plafond hing, viel de schaal met een grote klap op de marmeren plavuizen van de hal. Iedereen kwam meteen kijken wat er aan de hand was. Mijn ouders, die ook meehielpen met de verhuizing, reageerden in de trant van “een mooie gelegenheid om eens een nieuwe lamp aan te schaffen”. Mijn vrouw was echter diep geschokt (en mijn schoonouders zouden ongetwijfeld ook geschokt zijn geweest, maar die waren al overleden toen ik mijn vrouw voor het eerst ontmoette). Dit was zeker niet zo maar “een oude lamp”! Het was haar enige erfstuk van Opoe B. Opoe B had 20 kinderen grootgebracht, en bij haar overlijden had ze haar erfenis zo goed mogelijk over alle nabestaanden verdeeld. Die lamp was misschien al wel 100 jaar oud – aldus mijn vrouw op dat moment.

Ik heb in mijn leven al heel wat plafondlampen opgehangen. Vroeger meestal lampen met een melkglazen bol, in gang, toilet, schuur, klompenhok, enzovoorts. Later, in het bijzonder als een van de kinderen weer ging verhuizen, moderne maar eenvoudige platte modellen in keuken en badkamer. Deze plafondlampen zijn tegenwoordig heel makkelijk aan de contactdoos vast te schroeven, en de schaal is vrij eenvoudig vast te klemmen met drie of meer schroefjes of klemmetjes aan de rand. Nooit heb ik weer zo'n lamp op de grond laten vallen!

Wij hebben minder dan twee jaar in het huis van juffrouw A gewoond, mijn vrouw kon er niet wennen: “Het is net of de geest van juffrouw A hier nog rondwaart”. En zo'n mooie Jugendstil plafonnière als die sneuvelde in de entree van juffrouw A hebben we nooit meer gezien.